Bijna alle kinderen ervaren bij het leren van letters steun door het aanleren van klankgebaren. Door bij elke klank een gebaar te leren waarin de lettervorm te herkennen is heeft een kind een extra kapstok om vanuit een klank bij de juiste letter te komen. Het is bijzonder om te zien hoe een kind vanuit een klank soms niet de juiste letter weet, maar wel het juiste gebaar. Via het gebaar weet het kind vervolgens de letter weer.

Binnen de praktijk maken we voor een groot deel gebruik van de gebaren van Spreekbeeld. Een klein aantal van de gebaren hebben we enigszins aangepast. Om u te laten weten welke gebaren we precies gebruiken hebben we elk gebaar gefilmd. Door op de letters hieronder te klikken kunt u per letter een filmpje met het klankgebaar openen.

Let op:
Om een kind een klankgebaar aan te leren is het bij sommige letters belangrijk om te bepalen of u het gebaar in spiegelbeeld of niet in spiegelbeeld aan moet bieden. Bijvoorbeeld bij de /ui/. Als u voor het kind staat of zit moet u de klank in spiegelbeeld aanbieden. Zit of staat u naast het kind, dan kunt u het klankgebaar maken op dezelfde wijze als het kind.

Klankgebaar  Klankgebaar in spiegelbeeld
a a
aa  
aai  
au au
b  
d d
e e
ee  
eeuw eeuw
eh  
ei ei
eu eu
f  
g  
h  
i  
ie ie
ieuw ieuw
ij  
j  
k k
l  
m  
n  
o  
oe oe
oei oei
oo  
ooi  
ou ou
p  
r  
s s
t t
u  
ui ui
uw uw
v  
w